Jak přežít a užít si Tenerife – díl první: Turistické peklo

Nejsem příznivce masové turistiky ani vymetač hotelových komplexů. Od doby dosažení dospělosti jsem vytužil pouze párkrát služby cestovní kanceláře Adventura. Nicméně to není úplný mainstream a navíc to bylo kolem roku 2000, kdy tento druh cestování nebyl tak provařený. Na ty zájezdy s příchutí improvizace a dobrodružství vzpomínám rád. Stejně jako na lidi – průvodce i účastníky. Moje další dovolené se odehrávaly s batohem na zádech v nejrůznějších horách, případně v kempech kolem středozemního moře s kolem a serfem na střeše auta. A proto i mne samotného trochu překvapilo, když jsem se z ničeho nic ocitl s rodinou uprostřed turistického ráje Playa America na Kanárském ostrově Tenerife.

Ono to nebylo až tak z ničeho nic. Na počátku byl štědrý dar mého zaměstnavatele, který oceňuje dosažení deseti let zaměstnaneckého poměru poukázkou na dovolenou snů v hodnotě 100 000 Kč. A jelikož není v naší socialisticko daňové soustavě snadné jen tak něco darovat, bylo mi doporučeno vybrat si to formou zájezdu. A jelikož jsme chtěli dovolenou zajímavou i pro děti rozhodli jsme se pro Tenerife, které disponuje jak mořem, tak velkým množstvím lákadel pro děti. A jako bonus jsou tu i hory a příjemné klima. Z katalogu jsme nakonec vybrali čtrnácti denní zájezd do jednoho méně honosného hotelu. Ostatně společně s rezervací auta a předplaceným výletem do ZOO Loro parku to tak akorát vyšlo kolem té darované částky. Původně jsme si myseli, že to je vlastně jedno, kde budeme bydlet. Prostě hotel a stejně tam moc nebudeme. Ale když jsem si začal číst slova o ráji turismu, bohatých animačních programech a dalších lákadlech, začal jsem se trochu bát.

Ale jak se nakonec ukázalo měli jsme šťastnou ruku a podařilo se nám si dovolenou v ráji masové turistiky velmi dobře užít. V tomto stručném článku si dovolím popsat jak na to, pokud se náhodou do tohoto místa dostanete. A pokud stejně jako my chcete poznat z nádherného ostrova Tenerife i něco víc než hotelový bar a bazén. Navíc v tomto článku najdete i několik málo zajímavých informací, které jsou jinak nedostupné. Budu to tedy hodnotit z pohledu rodiny s dvěma pětiletými dětmi, která je zvyklá spíše na aktivní dovolené. Chápu, že někdo má pohled jiný, ale toto je ten můj.

Zajímavé informace na začátek, aneb jak to vlastně Tenerife vypadá

O Tenerife toho lze zjisti hodně. Třeba zde, zde nebo na wikipedii. Pochopitelně i cestovní kancelář poskytne nějaké informace. Překvapivě, ale existovala sada informací, které jsem neměl a dozvěděl jsem se je až na místě. První a klíčová se týká pitné vody. Na ostrově je obecně vody nedostatek, a ta které teče z kohoutků není pitná. Je tedy nutné vodu kupovat. Zde se ukázala štastná ruka našeho polonáhodného výběru poprvé. Apartmán měl lednici a tak nebyl problém si koupit a nachladit vodu na výlety. Navíc jsme to měli 20m do obchodu, kde se pětilitrovka pořídila kolem 1,2EUR. Kromě vody se vyplatí kupovat i místní ovoce. Je levné a výborné. Příjemné je klima – je stále mezi 25 a 30 stupni. Večer a v noci je přijemně, nejsou žádní dotěrní hmyzáci. Prostě idyla.

Co dále nezjistíte je jak to vlastně na Playa America vypadá. Je to ráj turistů nebo peklo? Popisy od cestovky hýří superlativy a ani Google Streetview vám atmosféru nepřiblíží. Pravdou je, že turistická megapole s kapacitou několikaset tisíc lůžek, která se táhne po jihozápadním pobřeží od Los Gigantes po Los Christianos, je bizarní až odporná. Jedná se o urbanistický paskvil, vedle kterého jsou satelitní vesničky za Prahou vrcholem citlivého přístupu k architektuře. Na rozdíl od jiných míst bylo pobřeží prakticky prázdné. V sedmdesátých letech někdo přišel na to, že je tu dobré klima. A začal stavební boom pokračující do současnosti. Bez jakéhokoliv plánu. Bez jakékoliv vazby na místní kulturu. Každý hotel má styl odpovídající záměru investora. Jedním pohledem tak obsáhnete celou historii světové architektury. Řecké sloupoví vystřídají romantické věžičky a hned vedle začínají domečky postavené ve stylu pouštních afrických sídel. Kulatost pak vystřídá rádoby thajská střecha a výhled zakončí vkusný dvacetipatrový panelák. Obzvláště odporný je pak pohled z moře, neboť tato sídelní kaše se táhne poměrně vysoko do hor. Pro představu jsem pořídil několik fotek.

Tenerife - dovolenaTenerife - dovolena20110714-75

Zajímavé je, že to místo nemá prakticky žádnou atmosféru. Ta je uzavřena v jednotlivých komplexech hotelů a liší se hotel od hotelu. Ale venku na ulici zcela chybí jakýkoliv jednotící prvek. Nejsou tam místní restaurace, místní kultura. Nic. Hotely jsou proloženy restauracemi nabízejícími pizzu a english breakfest, půjčovnami aut a obchůdky s hadry. Nejsou tu žádní místní lidé kromě personálu. Prostředí mezi hotely a za nimi jsou zanedbané. Prostě je to jakási turistická rezervace, kde je možné pozorovat turisty v jejich čistém a přirozením prostředí.  Což není hezký pohled. Většinou totiž chybějící atmosféru vyplňují pouhým buranstvím. Poflakují se po ulicích v oblečení na pláž, povykují a vzájemně se ignorují. Opravdu pevně doufám, že dlouho neuvidím tolik odporně tlustých a nevkusně oblečených lidí.

Pozitivní stranou této mince je vynikající servis. I náš neluxusní hotýlek byl čistý, jídlo dobré, vše fungovalo. Všichni kdo tu pracují mluví anglicky, chovají se se slušně, jsou tu doktoři, signál, taxíky, … atd. Kdo hledá bary, holiče či bordel najde vše velmi snadno a rychle. Tedy takový ten boj s místními zvyklostmi odpadá. Vše je plně přizpůsobeno turistovi a jeho potřebám. Není třeba si zjišťovat jak se tu chovat, jak zdravit, jaké dávat dýško. Což ale dále likviduje jakýkoliv prvek poznání, neboť právě toto překonávání rozdílů je pro mne kořením cestování. Často dost ostrým, ale nezbytným.

Pro mne, jakožto člověka neznalého masového turismu bylo chování většiny ostatních turistů v hotelu šokem. Dle kvalifikovaného odhadu tak polovina osazenstva hotelu prakticky neopouští jeho areál. Mladí lidé i rodinky trávily většinu času mezi all inclusive barem a bazénem. Moře je daleko (300m), je studené a jsou tam vlny. Navíc by s každou hodinou mimo hotel se promrhává drahá all inclusive. Proč někam jít, když si můžu dát koktejl. Tento přístup má dvě výhody – jednak jsou volné a čisté i městské pláže a jednak není večer žádný velký randál. Většina je po takto stráveném dnu totálně hotová. Ti kteří areál opouštějí pak většinou jedu na zájezdy organizované místními cestovkami či se nechají odvézt do akvaparku. Mimo tyto enklávy a hlavní cíle je krásně pusto. Na výlety do hor nebo na pláže mimo město nechodí prakticky nikdo. Ve vesničkách v horách už znalost angličtiny mizí a jste na skutečném Tenerife. Krásném a velmi různorodém.

Z toho vyplývá, že je nutné se umět dopravovat. Vyzkoušeli jsme několik možností:

  • Pronajmuté auto – je levné a zcela bezproblémové. Náš pronájem středně kvalitního auta byl asi za 30EUR na den a viděl jsem i levnější nabídky. Otázka jsou pochopitelně kvalita a serióznost. Nicméně s půjčovnou Orlando nebyl nejmenší problém. A tak jsem čtyři dny trápil zánovní Toyotku Colorolu. Benzín je levný a jízda bezproblémová. Většina aut jsou vozy půjčené jinými turisty, takže se provoz je německy kultivovaný. Jediným problémem je parkování. Moc místa není a odtahovka je hbitá. Jednou jsem ráno našel auto již naložené – povedlo se to ukecat na rychlé sundání a 25EUR. Ale bylo to těsné. V Čechách bych se asi hádal – doteď nevím proč se tam  nesmělo stát.
  • Autobusy na Tenerife provozuje společnost http://www.titsa.com/. Jsou čisté, jezdí skoro na čas a doporučuji je používat. První co udělejte je návštěva autobusového nádraží. Tam získáte jízdní řád a mapku linek. Doporučuji si také koupit za 12EUR předplacenuo kartu, se kterou jezdíte asi za 50% normální ceny. Trochu zmatek je zjišťování odjezdů na malých zastávkách. Přehledné jízdní řády ještě nevymysleli a jediné co víte je kdy bus vyjíždí z první stanice. Odhad za jak dlouho bude u vás je otázkou doptání u místních. nebo můžete využít web či mobilní aplikaci Titsa. Ale ten roaming. Na zastávkách u pobřeží se zvolna objevují zastávky, kde je u náhodně vybraných linek pověšen jízdní řád. Jsou to první vlaštovky, ale jak říkáme my Tenerifané: “nemusí pršet, stačí když kape.”
  • Taxi jsou super alternativou kde autobus nejede. U zastávek v malých vsích v horách najdete cedule kde je napsáno číslo tabule, telefon na taxi a zejména očekávaná cena do hlavních destinací. Zavoláte na číslo, řeknete u jaké jste tabule, do pěti minut je tam taxík a na taxametru se nakonec objeví částka o něco menší než ta na tabuli. Celkově to pro rodinku stojí typicky dvojnásobek ceny za autobus. Pro běžného Pražana je to takový malý zázrak. Ani jsem nemusel vytahovat www.taxicheck.cz 
  • Sběrné autobusy zadarmo jezdí do akvaparků, zoo apod. Nebrat. jezdí náhodně, a jejich trasu navrhoval pan Mandelbrot blahé paměti. Radši jděte pěšky.

Akvaparky a zoo parky

Tenerife disponuje několika zábavními atrakcemi, které jsou silně propagovány skoro všude. Jedná se o:

Pokud chcete navštívit všechny, tak je to docela drahá legrace. Parky fungují takže Siam Park a Loro Park mají společného vlastníka. Můžete si koupit zvýhodněnou vstupenku do obou. Konkurenci tvoří starší Aqualand a Junglepark. I ty mají možnost společné vstupenky a navíc jsou podstatně levnější. Zhruba o polovinu. Jak se tedy rozhodnout? Třeba pomůže krátké hodnocení všech parků, jak jsem je viděl já.

Začneme Siam Parkem. Velkolepý, masivně propagovaný, nejmodernější, největší umělé vlny, zadarmo svozové double decker autobusy. Prostě must-see záležitost. Osobně doporučuji tuto reklamu ignorovat a těch 100 EUR za vstup pro rodinu (dva dospělí a dvě děti) ušetřit. Park je možná úžasný, ale kvůli davům lidí jsem si toho fakt nestihl všimnout. Návštěva začíná frontou u vstupu. Pak je desetiminutová skrumáž u vstupního focení. Což je mimochodem krajně odporný nešvar, rozmáhající se skoro všude. Na vstupu si vás s rodinou vyfotí (třeba s polomrtvým papouškem na ruce). Na výstupu pak můžete tuto roztomilou rodinou fotku koupit za cca. 6-10EUR. Nasrat. Zejména proto, že místo focení nelze obejít a tak jsou všichni uměle zdržováni. Kdyby to byla volitelná zacházka, tak o tom možná i uvažuji. Ostatně, kde jinde sehnat polomrtvého papouška, že? Pak jdete s davem, zaberete lehátko a jdete stát frontu na první atrakci. V podstatě stále jsem si připadal jak na pražském maratónu. Přede mnou tisíce lidí, za mnou tisíce lidí. Akorát občerstvovačky nebyly zadarmo. Ostatně do parku je zákaz nošení vlastních nápojů a potravin. Ten je ovšem hromadně ignorován a není divu. Vše je na dvojnásobku cen běžných v oblasti Playa America. A už ty jsou vysoké. Na menší atrakce čekáte několik minut. Na ty hlavní 20-30minut. Dokázal jsem jednou přemoci odpor a vystál jsem frontu na prudkou skluzavku ve stylu kamikadze. Dle letáčku nejprudší v okruhu několika světelných let. Dobré to bylo, ale že bych z toho byl nějak odvázaný, to tedy ne. Po pětadvaceti minutách čekání na schodišti na slunci jsem místo kýženého adrenalinu cítil jsem úlevu. Na další hlavní taháky jsem už nešel. Druhým základním problémem parku je únavné lpění na bezpečnosti a pravidlech. Počet plavčíků je impozantní a zjevně mají jedinou instrukci – chovat se k návštěvníků jako k nesvéprávným kreténům. Zmiňovaná prudká skluzavka je jediná, kde se jezdí po zádech. Také to hlídá pět lidí! Jinak se jezdí jen na takových těch gumových kruhách. Je to bezpečnější a zcela to eliminuje vlastní kreativitu a zábavu pří jízdě. Dole vás vždy dotáhnou až ke břehu a nedovolí vám vůbec vystoupit v dojezdovém bazénku. Jednou jsem se schválně zvrhnul abych se namočil. Ihned mne tahali ven, pískali a povykovali, že to se nesmí. Pakárna na druhou to je, pokud máte děti pod 120cm. Klici měří asi 115cm, umí plavat a jsouvelmi pohybově nadaní. Nicméně přesto se na spoustu atrakcí nemají šanci dostat. Předem nemáte šanci se dozvědět na co vlastně děti mohou a na co ne. U každé atrakce je měřidlo a pokud dítě nesplňuje uvedenou výšku nejede. Plavčíci uplatňují nulovou toleranci. Zkoušel jsem ledacos. Nepomáhá vlídná dohoda, asertivita, asertivita s napodobeninou ruštiny, předstírání že neumím anglicky. Nic. Jednou jedinkrát se mi podařilo využít zmatku způsobeného jakousi monstrózně tlustou dámou nastupující vedle nás. Museli jí pomáhat tři plavčíci a tak jsme proklouzli na nehlídaný start. Ale na to se nedá spoléhat. Kromě toho vás prudí v umělém vlnobití (dítě musí mít vestičku a nesmí do prostředka do těch velkých vln),  na umělé řece (vestička a nesmí na člunku blbnout) a dokonce neustále popískávají i v dětském koutku. Chápu – řada návštěvníků je zjevně zcela tupých a provozovatel se musí jistit. Ale pro mne a zejména děti to bylo otravné a frustrující. Pro zájemce jsem na letáček dopsal rukou minimální výšku v cm pro jednotlivé atrakce.

Tenerife - dovolena

Výsledek: Na ty dechberoucí propagované megatrakce, které jinde nejsou, se stejně nedostanete. Je na ně ukrutná fronta a pokud máte malé děti, tak je tam nepustí. Zbytek jsou celkem obyčejné tobogány. Akorát na nich nesmíte jezdit sami, ale v kruhách. A furt vás někdo prudí. To ani nezmiňuji, že vás stále masíruje nějaká reklama, musíte opakovaně procházet nákupní vesničkou apod. Prostě: poměr (zábava-opruz)/cena je velmi malý. Nemůžu říci, že to bylo vysloveně špatné, ale pocit ze dne stráveného tam byla spíše otupělá únava než nadšení. Nebrat.

Pokud chcete akvapark, jděte do Aqualandu. Je asi 500m daleko od SiamParku. Má slanou vodu, je starší, není tak strašně propagovaný a autobusy do něj nejezdí tak často a je o polovinu levnější. Není stavěn v žádném honosném stylu – prostě koupaliště s tobogány. Ve výsledku je tam mnohem méně lidí (na ty top atrakce se čeká 5-10 min ve špičce) a užijete si tam daleko více legrace. Jako bonus se ve tři odpoledne koná super představení delfínů, které opravdu stojí za to vidět. Ano tobogány jsou trochu omšelejší, ale bezpečné. Sice mají také povolené míry, ale jsou tolerantní a děti (115cm) pustili nakonec všude s výjimkou kamikadze skluzavky. Ale tam jsme to ani nezkoušeli, protože ta je poměrně ostrá.  Ne tak jako v Siamparku, ale zato si ji můžete sjet kolikrát chcete a adrenalin je to větší. Jako nejlepší atrakci nakonec kluci vyhodnotili skákání z asi třímetrového skokánku. Mimochodem v tomto akvaparku je i velká koncentrace místních obyvatel, což se o SiamParku říci nedá. Užili jsme si tam celý den na 100% a bylo nám líto, když zavřeli. Kdybych volil znovu, tak jdeme dvakrát sem a na celý SiamPark házím thajský bobek. Zajímavé je, že na tripadvisor.com je hodnocení přesně opačné. Inu, asi nejsem typický turista.

Trochu složitější je situace s těmi “ZOO” Parky.Ty uvozovky jsou tak proto, že to do ZOO typu Praha má hodně daleko. A to jak rozsahem a počtem zvířat, tak celkovou orientací. Namísto poznávání zvířat je kladen větší důraz na zábavu. První jsme navštívili Jungle Park. Přijeli jsme těsně po poledni a do zavíračky v 17.30 jsme bohatě stihli park prochodit. A byli jsme nadšeni. Ve 12.00 a 16.00 se koná ukázka dravců v centrálním amfiteátru. Ta je fantastická – viděl jsem několik ukázek dravců v Čechách, ale toto je jiná kategorie. Na začátku volně vypustí obrovské dravce. Orly, kondory, supy. Ti si volně krouží a postupně se vracení během asi 40min. Vždy když některý z nich přiletí na dohled, tak mu dá cvičitel pokyn a dravec se střemhlav snáší z výšky stovek metrů v simulovaném útoku. Přitom dolétává těsně u diváků.  Střemhlavý útok kondora s rozpětím kolem tří metrů je šokující zážitek. Během pauz mezi přílety těchto králů vzduchu probíhají ukázky tréninku sokolů, posílají vám těsně nad hlavou dravce klouzavým letem a tak dále. Opravdu zážitek, která snad trochu přiblíží tyto fotky:

Tenerife - dovolenaTenerife - dovolenaTenerife - dovolenaTenerife - dovolena

 

Ve 14.30 je pak podobná akce s papoušky. Opět mezi diváky a velmi pěkná. Byť po předchozím pohledu na majestátní dravce už kanárek nezaujme. Ale děti jsou nadšené.

 

Tenerife - dovolena  Tenerife - dovolena

Kromě těchto ukázek je v parku krásná veliká prolézačka pro děti i dospělé. Je to několik set metrů dlouhý systém různých lan, mostků apod., který veden nad zahradou. Kromě zábavného lezení je to malá botanická zahrada. Prolézt to celé a nikde zbaběle nevynechat není úplně jednoduché ani pro dospěláka.

Tenerife - dovolena

Zbytek Jungleparku, je pak běžná ZOO. Oproti našim uvidíte navíc jen mohutnou tropickou a subtropickou vegetaci. Jak je vidět z fotek, počet lidí je příčetný. Je kde si sednout, nasvačit, nikde se netlačíte. Prostě velmi příjemné.

Posledním je Loropark. Masivně propagovaný podnikatelský bratr Siam Parku. Návštěvu jsme měli bohužel zaplacenou již z Čech. Prvním problémem byla doprava. Pokud pojedete organizovaně, tak počítejte ukrutně pomalou cestou. Měli jsme být v 8.20 kousek od hotelu. Byli jsme tam s předstihem. V 8.40 přijel autobus a nastoupili jsme. Nicméně další skoro hodinu jsme nabírali další a další skupinky. Přitom první půlhodinu jsme se nevzdálili ani kilometr od místa našeho nástupu. Asi se předpokládá, že turista neumí chodit. Jinak by šlo všechny nahnat na jedno místo a ušetřit si tak bolestivě pomalé kroužení v hustém provozu a úzkých ulicích. Peklo. Pak se jede přes celý ostrov asi hodinu po dálnici.  A tam zjistíte, že to peklo byl jen očistec. Peklem jsou davy a davy lidí.  Hluk, zákazy sedání s vlastním jídlem. Nezbytné focení u vchodu. Obchůdky/pasti. A tak dále. Celé je to posunuto ještě mnohem dále k cirkusi a během návštěvy stihnete prakticky jen proběhnout hlavní show. Dle harmonogramu jsou to postupně

  • kosatky – ano, kvůli tomu tam stojí za to jít. Sice by to šlo i bez bombastické hudby, reklamy na SiamPark, dlouhého intro filmu atd. Ale vidět kosatku se jen tak nepoštěstí. Jen pozor – když vám na spodních sedlech budou nabízet pláštěnku (3 EUR), tak vědí proč. Opravdu budete jak se říká durch. A také pozor na čas – amfiteátr byl nacpaný k prasknutí a frontu to chce začít stát včas. Tak 20min před začátkem, pokud chcete mít výběr místa.
  • delfíni – pěkné, ale v Aqualadu je lepší
  • lachtani jsou super
  • papoušci ukazovaní v jakémsi sále jsou chudým a sterilním odvarem Jungleparku

20110711-2420110711-4120110711-5920110711-132

Zbytek ZOO je jen přecházení přerušené jezdícím chodníkem u tučňáků. Sice tam prý je největší sbírka papoušku na světě, ale ti jsou v takových malých klecích u kterých se ani nedá zastavit. Nejsou tam moc popisy a celkově je to jenom jakási kulisa. Vrcholem je pak expozice orchidejí, kde jsou takové ty květináče co kopíte v každém květinářství naaranžované jakože džungle. Prostě past na turistu, která má akorát jeden unique selling point – kosatky. Opět jsme odcházeli spíše unaveni. Pokud byste do Loro Parku chtěli, tak se rozhodně vydejte po vlastní ose a užijte si brzké ráno nebo pozdní odpoledne, kdy tam nebudou davy navezených turistů z jihu.

A to je konec prvního dílu dvojdílného mini cestopisu. V příštím se podíváme spíše na pozitiva tohoto nádherného ostrova. Zejména na krásné cíle pro pěší turistiku a pár rad jak si užít zdejší moře. Pokud máte podobné či naopak odlišné zkušenosti, šup s nimi do komentářů.

Komentáře

  1. Zdravím, škoda, že tě Tenerife takhle zklamalo - my si tam užili naprosto super dovolenou a to hned dvakrát - něco o tom píšu tu:
    http://juhele.webnode.cz/tags/Dovolen%C3%A1/

    My na základě doporučení dědy zvolili druhou stranu ostrova - Puerto de la Cruz, protože jsme věděli, že Playa de las Américas je turistická oblast.

    Poprvé jsme se skoro nevykoupali (bylo kupodivu chladněji) ale zato jsme navštívili národní park Anaga, byli na sopce Pico del Teide atd.

    Loro Parque jsme navštívili taky, ale takové návaly tam nebyly (holt mimo sezónu), jídlo jsme tam někde na lavičce vesele sežrali svoje a obchůdky moc neotravovaly.

    My nakonec leccos objeli autem - bohatě se to vyplatilo a nemuseli jsme se časově vázat. Třeba návštěva Los Roques byla naprosto super.

    OdpovědětVymazat
  2. Juhele: Tenerife nezklamalo. Ostrov je nadherny a uzili jsme si jej. Jen ta Playa America neni muj salek caje.

    OdpovědětVymazat
  3. Tenerife je úžasný a fouká tam vítr a dá se provozovat windsurfing.

    OdpovědětVymazat
  4. A kde je ten druhý díl článku? :-( Teď zrovna zvažujeme využití levných letenek na Kanáry (a dokonce na Tenerife) přes zimu a něco k tamním horám by se hodilo :-)

    OdpovědětVymazat
  5. taky ted hledam druhy dil, jelikoz prvni nas pobavil

    OdpovědětVymazat
  6. Nevím, proč si dá někdo takovou práci a napíše několikastránkový článek o tom, jak je to tam a tam hnusné. Chápu autorovy subjektivní pocity. Ale přátelé, pravda je zcela jiná. Druhé takové místo zřejmě na celé planetě nenajdete. Tímto tvrzením míním celý soubor důvodů. Celoroční příjemné klimatické podmínky, nádherné moře, úchvatná příroda, úžasné domorodce, od kterých se máme co učit. Byl jsem na Tenerife již mnohokrát. A věřte, že vždy když se tam vrátím, tak s úctou smeknu a zašeptám: "Bože, tady je krásně." Miluji Tenerife.

    OdpovědětVymazat
  7. Tenerife je nádherné místo a já se opravdu divím, že někdo, kdo cestuje léta s batohem na zádech si vybere Las Americas. Všechny atrakce, ať už jsou kdekoliv(nejen na Tenerife), jsou největší komerční zlo. Pokud člověk nechce ošidit děti o delfíny a velryby dá se i méně "turisticky" z lodi ve volné přírodě. Lodě vyplouvají z Los Gigantes a cena se pohybuje od 10Eur na osobu. Některé společnosti nabízí i vrácení peněz pokud delfíny a velryby neuvidíte. (ale to se nestane ;) ) V Puerto de la Cruz jsou nádherné parky a botanická zahrada (3eur na osobu). A sopečný park v Teide nabízí neomezené možnosti zkoumání jedinečné přírody. ZCELA ZDARMA! Z mého pohledu jste vůbec neobjevili to "pravé Tenerife"... a to by mě za 100 tisíc asi dost mrzelo :(

    OdpovědětVymazat
  8. 14 Dní na Tenerife po vlastní ose v květnu a žádné dlouhé čekání v Siam Parku, všechny atrakce max 10 min. Loro park byl taky bez šílených front. Co se týče pláží, určitě se najdou hezčí než Las Americas, doporučuji méně známou poblíž přírodní rezervace La Caleta, jde se tam pěšky cca 20 min, ale stojí to za to. Sopka Pico de Teide určitě nesmí chybět, pokud se chytne hezké počasí, tak je výhled fantastický! Při návštěvě ostrova bych taky zmíníl vesničku Icod de los Vinos. Dále menší trek z osady Masca, cca 6km dolů nádhernou přírodou, poté jsme se při čekání na místní člun osvěžili v moři. Celkově jsem si dovolenou na ostrově užil a za mě doporučuji určitě navštívit.

    OdpovědětVymazat
  9. Tolik pesimismu a negativity...já neznat Tenerife, tak podle tohoto článku se mu zdaleka vyhnu... ale opak je pravdou

    OdpovědětVymazat
  10. Zdravím. Jsem rád, že i po letech někdo tento článek čte. Abych byl přesný - mé negativní pocity se nepojí k Tenerife. To mi přišlo krásné, ale vysloveně k hotelovému komplexu Playa America a souvisejícícím atrakcím. To mi přišlo naprosto odporné.

    Navíc to byla moje první a na dlouho i poslední zkusšenost se zájezdem s cestovkou do hotelu. Nejsem na to zvyklý a tak jsem z toho byl dost v šoku.

    OdpovědětVymazat
  11. Na Tenerifu jsem byl již dvakrát a letos se chystám potřetí. Myslím, že bude opět co objevovat. Poprvé v roce 2001 jsme byli ubytování na playa de America (souhlasím s výše uvedeným) s jakousi společností, co nabízela apartmány. Zorganizovali výlet jeepy na Gomeru. Nemělo to chybu, jízda v terénu, málo lidí, žádné bizární stavby, vřele doporučuji, příjemný den.
    V Masce lidí poskrovnu, hezká hospůdka s příjemným majitelem. Na Teide lanovkou.
    Před dvěma lety jsme byli spíše turisticky, prošli jsme soutěskou Maska (hospůdku bohužl už opuštěná), Inferno, vřčle doporučuji. Inferno poměrně snadná cesta vyžaduje se ale pevná obuv. Na konci hezký vodopád, před vchodem restaurace Otello s vyborný kanárský králík. Na Teide opět lanovkou, na vrchol je třeba povolení, zajistili jsme přes internet (třeba stanovit den a hodinu), zpátky pěšky až k silnici (náročné 1500 převýšení, dalo nám to asi 4 hodiny). Auto jsem měli na parkovišti pod lanovkou. Pozor parkoviště se uzavírá závorou, dalo nám větší usílí se odtud dostat. Pro informaci, do 22 hodin lze zvonit na budovu stanice, otevřou. Viflor se nám líbili, doporučuji, pláž Teresitas je příjená (žlutý písek) nad pláží ruiny vojenského objektu s krásným výhledem na pláž.
    Pokud máte dělší typy na výlety po tnerife, rád si je přečtu.

    OdpovědětVymazat
  12. No, nevím jak vy, ale my místo nějakého takovéhoto cestování autem daleko raději volíme cestování pěšky s batohem na zádech a ešusem na něm. Je to dle mého daleko větší svoboda, než se někde plahočit po nebezpečných silnicích. Mějte se krásně a určitě na sebe dávejte pozor. Klidně mi i prosím napište své názory atp. Zajímá mne to!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat