Povzdech na druhou

Ač životem kráčím s nadějí a převážně vesele, občas na mne dolehnou chmury. Jako například včera. Nejprve jsem se dověděl, že si nějaký mladík ošklivě odskákal povzdech na Twitteru. Drobet mne děsí, že policie ve vyspělé zemi nedokáže efektivně rozlišit mezi nadsázkou a hrozbou. Trochu se bojím, co se stane až si nějaký agilní úředník či jiný orgán poslechne například poslední díl recesistického rádia Blanka. Stavba roku 2009, 2010, 2011 a 2012 v ohrožení! To bude tanec.

Ale čert vem Británii i s její posedlostí bezpečností za každou cenu. Pevně věřím, že češi umí legraci rozpoznat. A lze jen doufat, že jim to jde lépe než počítání. Na serveru www.nyx.cz visela včera anketa, jejíž screenshot jsem si dovolil pořídit. Nepěkný pohled, že? A to na nyx prý přispívají spíše ti kultivovanější z internetové populace. Že pouhých 40% z nich odpoví správně je překvapivé. A ta třetina, co neví o co jde a ještě to drze přiznává? Tak to je přímo kulervoucí. A přitom postačí pouhé dosazení, ani člověk nemusí nic počítat.

image

Ale nechť. Žijeme v době, kdy znalosti nejsou tak potřeba, vždyť máme ten internet. A tak jsem cvičně zkusil, jak si s úlohou poradí vyhledávače jakožto uctívaná informační božstva. Výsledky jsou velmi zajímavé:

  • Seznam je rovnicí zaskočen podobně jako členové nyx.cz. Zmateně nabízí  nějaké zboží – nejprve notebook a po kliknutí na detail sadu pěkných řezacích kotoučů. Takže doučit – takhle bychom tu maturitu z matematiky nezvládli.
  • To Google našel několik stránek, kde se tato rovnice řeší. Dokonce jednu velmi pěknou. Takovou plně Web 0.0 včetně animované opičky. Ale řešení tam naleznete. A také nám doporučí jaké si na Alze koupit reproduktory vhodné pro poslech během řešení podobných úloh. To oceňuji a nechal bych žáka Googla maturitou projít. 
  • Ale i multimédii je živ člověk a tak zkusíme Youtube, zdroj všeho moudra. A světe div se – ono tam je. Sice polsky, ale zato opravdu detailně vysvětleno. Takže kolega Youtube maturuje bez problémů za chvalitebně. Jen tu češtinu zlepšit!
  • Na konec si nechám premianta třídy. Chlapec WolframAlpha sice nemá tak široký všeobecný rozhled jako ostatní, ale v matematice vždy exceloval. Než stihneme doříct zadání už na nás chrlí perfekně zpracované řešení. Za jedna, jako vždy Alfíku!

Jak říkám – jsem optimista. Hloupnutí lidí je plně vyvažováno rostoucí chytrostí strojů. Někoho by to možná děsilo, ale kdo neumí řešit jednoduché rovnice, ten asi těžko četl něco na toto téma. Ostatně proč – stačí, že to četl Google.

Komentáře